Zapalają się kontrolki ESP oraz od wspomagania i nie gasną

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bobek88
    Drive
    • 2008
    • 65

kibicuje zeby to bylo jeszcze w tym roku !
    http://bobek88.mybrute.com
  • sontario
    Rider
    • 2007
    • 260
    • Octavia II (1Z3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Obserwuję u siebie sporadycznie bardzo dziwne zachowanie systemu samotestującego po uruchomieniu silnika ESP oraz wspomaganie kierownicy. Nigdy jak odpalam zimny silnik, ale po nie za długiej przerwie jak silnik jest jeszcze ciepły - po uruchomieniu go nie gasną 2 kontrolki: ESP i wspomagania. Palą się na stałe na żółto. Dodatkowo pod climatronikiem świeci się przycisk ESP OFF i nie reaguje na naciskanie. Dopiero 3x to zauważyłem i zdarza się to w nieokreślonych momentach. Wspomaganie kier jest i nie odczuwam różnicy, ale czy działa ESP - ciężko powiedzieć, bo nie miałem jak sprawdzić. Czasami po krótkim czasie gasną i wszystko wraca do normy, czasami świecą się bardzo długo do następnego uruchomienia silnika. Zawsze najpierw gaśnie lampka od wspomagania a dopiero po jakimś czasie ESP. Podejrzewałem mało płynu hamulcowego w układzie, ale płynu w zbiorniku jest pod max. Jechać z tym do ASO? Zażądać zdiagnozowania usterki w ramach gwaracji? Uznają mi to w ogóle?
    OII Elegance 2.0 TDI

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Jak pojedziesz na przeglad to zglos to Wydaje mi sie ze jest jakis blad czujnika skretu w kierownicy i wtedy profilaktycznie wylaczane jest ESP. Jak bedzie sie powtarzac duzo czesciej, to wtedy jedz tez szybciej.

Jak podepna VAS pod auto to jakies bledy powinny siedziec w sterowniku.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• sontario
        Rider
        • 2007
        • 260
        • Octavia II (1Z3)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
        Jak pojedziesz na przeglad to zglos to Wydaje mi sie ze jest jakis blad czujnika skretu w kierownicy i wtedy profilaktycznie wylaczane jest ESP. Jak bedzie sie powtarzac duzo czesciej, to wtedy jedz tez szybciej.

Jak podepna VAS pod auto to jakies bledy powinny siedziec w sterowniku.
        Możliwe że tak jest, bo jak gaśnie kontrolka wspomagania to za niedługi czas zaraz po niej gaśnie też ESP. Faktycznie jak będę robił przegląd to wspomnę o tej usterce i zobaczymy jak panowie z ASO na to zareagują. Dzięki za sugestię.
        OII Elegance 2.0 TDI

Komentarz

• mamci
          Classic
          • 2011
          • 6

witam,
          czy udało się rozwiązać problem? u mnie jest to samo... czasem jest spokój, a czasem zapalają się obie i gasną jedna po drugiej... może uda się coś pokombinować zanim podjadę na "komputer".

Komentarz

• sontario
            Rider
            • 2007
            • 260
            • Octavia II (1Z3)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Przypadkiem tu zajrzałem, ale odpiszę jak jeszcze śledzisz temat. Na przyszłość jak zobaczysz temat sprzed lat - wal od razu do autora postu na priv.

Problemem był czujnik kąta skrętu kierownicy - jak sugerował Maicroft. U mnie wymienili na gwarancji w ASO i do dzisiaj mam spokój.
            OII Elegance 2.0 TDI

Komentarz

Pracuję...